La grip, la grip i la seua vacuna

La polèmica sobre la vacuna contra la grip es com “el rayo que no cesa”. Tots sabem el descrèdit que es va generar a ran de la falsa pandèmia de grip A de fa uns anys. Des de llavors, molts sanitaris varem perdre la fe en ella, tal vegada de forma irreversible.  
Per a qui encara no estiga documentat sobre el cas, es recomanable que veja l’entrevista realitzada fa dos anys al sobradament conegut farmacòleg Joan Ramón Laporte.
La opinió sobre el tema d’un altre metge espanyol de reconegut prestigi i capacitat de influència, Juan Gérvas també és de sobra coneguda.  En coherència amb el fonamentat i característic escepticisme que li és propi, des de fa temps propugna el NO a la vacunació contra la grip. El seus arguments es poden llegir en un document que hi ha penjat a la seua pàgina web on s’utilitzen les revisions de la Bilioteca Cochrane per fonamentar la seua postura.
Fa només un dies, en plena campanya vacunal, el diari el País entrava en la polèmica amb un llarg reportatge on semblava decantar-se per l’obligatorietat de la vacunació antigripal del personal sanitari del nostre país. Argumentava que als EUA la taxa de vacunació en aquest col·lectiu era molt alta (de més del 86%), mentre que a Espanta la xifra rondava només el 30%.
Però, ironies de la vida, va i resulta, que a més dels dubtes sobre la seua eficàcia, ara hi ha dubtes sobre la seua seguretat, i és que recentment a Espanya ha hagut un problema de contaminació en els lots d’algunes vacunes contra la grip, al voltant del 20% d’ells que ha obligat a la seua immobilització per part de l’AGEMED, i en el cas de Canàries fins i tot a suspendre la campanya vacunal.
En fi, amb aquest panorama, com esperen que els sanitaris es vacunen més?


*Ara bé, si voleu conéixer una altra visió del tema, vos recomanem la lectura d’un documentat editorial plubicat a la revista AMF pel nostre company de Societat i expert en vacunes, Joan Puig Barberà.