El govern francès es gasta a l’any 15.000 milions d’euros en medicaments inútilsSegons un llibre publicat recentment a França pel professor Phillipe Even, antic assessor en el comitè d’avaluació de medicaments del Ministeri de Salut Francés, i per Bernard Debré, uròleg de professió, la meitat dels medicaments comercialitzats actualment a França són inútils (és a dir, ineficaços), i un 5% són perillosos. Tot i això, l’administració francesa finança el 75% d’ells, gastant-se de forma inútil 15.000 milions d’euros a l’any.
El llibre pretén ser una guia que ofereixca informació objectiva i independent als pacients i als sanitaris en un context en el què la Indústria Farmacèutica (IF) té un poder excessiu. Els autors consideren que hi ha unes 200 empreses farmacèutiques a França que no innoven i que es dediquen a treure beneficis de comercialitzar tractaments ineficaços. Segons els autors aquesta situació es deu a que els sistemes reguladors estan massa influïts per la IF i per tant es pot dir que en aquest sentit han fracassat en la seua funció. Sens dubte, l’ombra del desastre francès del benzoflurex perviurà encara durant molt de temps, per a bé i per a mal.

No cal dir que el llibre no ha agradat gens a la IF, el representant del qual a França l’ha desqualificat titllant-lo d’exercici d’aproximacions que pot generar una por infundada entre els pacients privant-los d’aquesta manera dels beneficis d’uns medicaments que, segons ell, les agències reguladores franceses s’han encarregat prèviament de validar adequadament.

No sabem quant diners es gasta Espanya en aquest concepte, així què caldrà anar llegint el llibre amb deteniment.
(Més informació al Nouvel Observateur)