Dos antidiabètics al costell (la picota)

Dos medicaments per a la diabetis estan tenint dificultats darrerament, segons es desprèn de sengles articles publicats a la revista The Bristish Medical Journal

– Més proves a favor de l’augment de risc de càncer de bufeta associat a l’ús de pioglitazona

Hillaire-Buys D, Faillie JL. Pioglitazone and the risk of bladder cancer (edit). BMJ 2012; 344: e3500

En aquest editorial,  la revista BMJ repassa les darreres proves sobre l’associació entre l’ús de pioglitazona i l’augment del risc d’aparició de càncer de bufeta. L’editorial comenta un article observacional aparegut al mateix número de la revista que confirma estudis previs. A més, es comenten les dades concordants d’una metanàlisi d’assaigs clínics. A la vista d’aquest risc suplementari, els editorialistes es pregunten finalment si pioglitazona pot tindre encara algun paper en el tractament de la diabetis, atès  que encara  no ha demostrat de forma concloent que reducció d’incidència d’episodis cardiovasculars.

– Una associació d’usuaris americans (Public Citizens) demana la retirada de l’antidiabètic liraglutida

Lenzeer J. Consumer group calls for antidiabetes drug to be withdrawn. BMJ 2012;344: e3259

L’organització americana de consumidors Public Citizen ha demanat a la FDA la retirada del mercat de l’antidiabètic liraglutida (Victoza®, de NovoNordisk) en vista de la llarga llista d’efectes indesitjables que han anant comunicant-se relacionats amb el seu ús en la diabetis tipus II, en concret l’augment de 3,7 vegades de patir pancreatitis i el possible augment en el risc de càncer de pàncrees. La petició es basa en el informe d’un dels revisor de la FDA que durant el procés d’aprovació del producte es va declarar en contra, precisament pels dubtes sobre la seua seguretat. A més, les dades que van apareixent sobre la seguretat de producte són preocupants. Des de la seua comercialització als EUA, la FDA ha rebut 28 casos de càncer de pàncrees diagnosticats en pacients que prenien el producte. 

Com era d’esperar, el laboratori fabricant ha replicat en la mateixa revista argumentat que la petició de Public Citizen no té cap fonament i per tant tractant de tranquil·litzar els usuaris sobre el consum del seu producte.

Com sempre, caldrà estar atents i seguir el cas. El temps dirà. En qualsevol cas, cal prudència davant d’un medicament que té alternatives terapèutiques.